Hypotheekvormen

De annuïteitenhypotheek
De annuïteitenhypotheek is tegenwoordig niet meer zo populair maar toch is het een interessante hypotheekvorm. De hypotheek is gebaseerd op annuiteiten. Er wordt tijdens de looptijd van de hypotheek een vast bedrag per maand betaald. Het maandbedrag bestaat uit rente maar ook uit aflossing. Wat de annuïteitenhypotheek kenmerkt is dat het bruto bedrag altijd hetzelfde blijft.

Lineaire hypotheek
Bij de lineaire hypotheek gaat men er vanuit dat de hypotheek lineair wordt afgelost. Dat betekent dat er steeds hetzelfde bedrag wordt betaald, ieder jaar, elke maand. Als u een hypotheek afsluit met een lineaire hypotheek dan kunt het totale hypotheekbedrag delen door het aantal maanden. U houdt dan het bedrag over dat u maandelijks moet betalen. Als we uitgaan van een 30 jarige hypotheek van 200,000 euro dan moet dit gedeeld worden door 360 maanden. De maandelijkse aflossing is vervolgens 555,55 euro.

Aflossingsvrije hypotheek
De naam zegt het al; bij een aflossingsvrije hypotheek wordt er niet afgelost. U betaald alleen rente en geen aflossing. U profiteert hierdoor maximaal van de belastingaftrek. Aan de andere kant wordt er niets afgelost op de hypotheek waardoor er geen vermogen wordt opgebouwd. De hypotheek wordt bij een aflossingsvrije hypotheek pas afgelost bij verkoop van de woning of door een gespaard bedrag dat wordt uitgekeerd door een spaarverzekering. In de meeste gevallen wordt een aflossingsvrije hypotheek gecombineerd met een andere hypotheekvorm.

Krediethypotheek
Als u van flexibiliteit houdt dan is een krediethypotheek wat u zoekt. Het wijkt sterk af van andere hypotheekvormen. Het is een soort van aflossingsvrije hypotheek en lijkt erg veel op een comsumptieve lening, het doorlopend krediet. Het is in feite een doorlopend krediet met de woning als onderpand. Hierdoor heeft de geldverstrekker zekerheid dat het geld terugbetaald wordt. Anders dan bij andere hypotheekvormen is het niet mogelijk om de rente voor een langere periode vast te zetten. Men gaat bij een krediethypotheek uit van een variabele rente, weliswaar lager dan bij een standaard doorlopend krediet.

Levenhypotheek
De levenhypotheek is in feite een combinatie van een aflossingsvrije hypotheek en een levensverzekering. U lost niet af tijdens de looptijd van de lening maar pas aan het eind of bij overlijden tijdens de looptijd. De hypotheek wordt afgelost met de uitkering uit de levensverzekering. Er wordt volop geprofiteerd van de belastingvoordelen en door middel van de levensverzekering wordt er vermogen opgebouwd.

Spaarhypotheek
De spaarhypotheek heeft de populariteit overgenomen van de levenhypotheek. Net zoals bij een levenhypotheek wordt er tijdens de looptijd niet afgelost op de hypotheek. Doordat er bij een levenhypotheek vermogen wordt opgebouwd door middel van een levensverzekering is de uitkering niet gegarandeerd. Bij de spaarhypotheek is dat anders. Bij een spaarhypotheek is het bedrag dat uiteindelijk gespaard is altijd gelijk aan de hypotheekschuld zodat er meer zekerheid is.

Beleggingshypotheek
Een beleggingshypotheek staat gelijk aan risico’s durven nemen. Het is een combinatie van een aflossingsvrije hypotheek en beleggingen. Deze beleggingen zitten in een effectendepot. Er wordt tijdens de looptijd niet afgelost op de hypotheek. De beleggingen moeten aan het eind van de looptijd genoeg opbrengen zodat de hypotheek afgelost kan worden. Doordat er niet afgelost wordt kan er maximaal geprofiteerd worden van de belastingaftrek.