Hypotheek afsluiten

Het kan niet genoeg benadrukt worden dat de aankoop van een huis door middel van een hypothecaire lening een grote stap is in uw leven en heel wat verantwoordelijkheden en daarmee ook risico’s met zich meebrengt. Beslis omwille van deze reden dan ook altijd pas om tot de aankoop er van over te gaan wanneer u met 100% zekerheid kunt zeggen dat u voldoende waarborgen te geven heeft en over een voldoende financiële stabiliteit beschikt om aan de verplichtingen die een dergelijk krediet met zich meebrengt te kunnen voldoen. Rekening houden met de verschillende zaken die in dit artikel werden aangegeven zijn in ieder geval een goede stap in de juiste richting.

De hypotheekrente
U hebt u er al snel mee te maken als u een hypotheek wilt afsluiten voor een woning, de rente van de hypotheek. Zowat iedereen kijkt alleen maar naar de hypotheekrente maar is dat wel zo verstandig? Bij het afsluiten van een hypotheek is een lage rente voor veel mensen het meest belangrijke om te weten. Wat men niet weet is dat het een verkeerde gedachte is. Een lage rente is niet altijd voordeliger en soms zelfs duurder dan een hogere rente. Wanneer u in de oriëntatiefase op zoek gaat naar een hypotheeklening is het niet zo verstandig om alleen aandacht te schenken aan de hoogte van de hypotheekrente.

Welke externe factoren zijn van invloed op de hypotheekrente?
Niet alleen persoonlijke, maar ook externe factoren zijn van invloed op de hypotheekrente. Aan deze factoren kunt u helemaal niets te doen. Het is dan ook vooral een kwestie van uitkijken naar wanneer de beste periode is om te investeren in onroerend goed. Ook in economisch lastigere tijden is het vaak niet verstandig om een huis aan te kopen. Het risico is in dit geval immers groter voor de financiële instelling dat ze hun geld niet meer terugzien en ook dergelijke risico’s trekken de hypotheekrente aanzienlijk de hoogte in.

De invloed van de hypotheekrente op de vastgoedmarkt
Er wordt wel eens gezegd dat de hypotheekrente een alles bepalende rol speelt op de vastgoedmarkt. Hoewel dit volgens velen overdreven is zit er zeker waarheid in deze stelling. Vergeet niet dat de hoogte van de hypotheekrente een rechtstreekse invloed heeft op de maandlasten. Ze kan het afbetalen van een huis dus een stuk draaglijker maken, maar ook het tegenovergestelde kan gebeuren. Ook de evolutie van de vastgoedmarkt op zich hangt samen met de hypotheekrente. Hoe hoger de hypotheekrente komt te liggen hoe goedkoper de huizen op zich worden en omgekeerd.