Huren of Kopen

Kopen wordt door veel mensen als beter gezien dat huren. U bouwt vermogen op, bent meestal goedkoper uit qua maandlasten. Allemaal aantrekkelijke zaken die horen bij het kopen van een eigen woning. U mag zelf de indeling van de woning bepalen, het is immers uw eigendom. Geen gezeur van de woningcorporatie dat alles ooit weer in oorspronkelijke staat moet worden teruggebracht. Een eigen woning heeft veel voordelen maar ook nadelen.

Kopen
Gezien de huidige trend op de woningmarkt dalen veel woningen in waarde. Mensen komen sneller met een restschuld te zitten. De hypotheekschuld is dan hoger dan de eventueel verkoopwaarde van de woning. Is het wel verstandig om nu een hypotheek af te sluiten voor een nieuwe woning? Niemand kan voorspellen hoe de markt zich gaat ontwikkelen.

Het staat echter vast dat een woning redelijk waardevast is als u dit over een langere periode bekijkt. Vooral wanneer u voor een lange periode in een woning wilt wonen dan moet u niet te zwaar wegen aan de huidige marktontwikkelingen. De lage prijzen van vandaag de dag moet u juist bewegen om het huis van uw dromen nu te kopen, voordat de prijzen eventueel weer omhoog gaan.

Huren
Als u niet zeker bent van hoe lang u in de woning wilt wonen dan is het verstandig om huren te overwegen. De wachtlijsten zijn lang bij de woningcorporaties. Dit komt doordat in economisch slechte tijden steeds meer mensen overgaan op het huren van een woning. Als u maar een voor een korte periode in een woning wilt wonen dan is het sowieso aan te raden om te gaan huren. De kosten die u hebt bij de aankoop van een woning zijn dan te hoog.

Als u bijvoorbeeld 10% kosten koper hebt over een woning van 200.000 euro en u blijft er vier jaar in wonen dan betaalt u per jaar 5000 euro. Als u dit per maand bekijkt dat bent u aardig duur uit voor de koopwoning. Als de woning in deze vier jaar dan ook nog sterk is gedaald in waarde dan blijft u na vier jaren een koopwoning zelfs achter met een restschuld.