Belasting hypotheek

De rente van een hypotheek is volgens de wetgeving tot maximaal 30 jaar fiscaal aftrekbaar. De hypotheek moet dan wel gebruikt worden voor de aankoop, onderhoud of verbetering van de eerste woning. Als u een hypotheek afsluit voor een vakantiewoning dat is dit niet aftrekbaar. Kosten die bovenop de aankoop van de woning komen kunnen ook worden afgetrokken van de belasting. Dit zijn bijvoorbeeld notaris- en afsluitkosten van de hypotheek.

Bijleenregeling
De zogenaamde bijleenregeling in sinds 1 januari 2004 in werking gesteld. Als u verhuist naar een andere woning dan is alleen de rente aftrekbaar over de bestaande hypotheekschuld plus het verschil tussen de opbrengst van het oude huis en de aankoopprijs van het nieuwe huis.

Voorbeeld
Als u besluit te verhuizen naar een nieuwe woning dan moet u rekening houden met de bijleenregeling. Stel dat uw huidige woning een aankoopprijs had van 200,000 en u deze voor 250.000 verkoopt. In de tijd dat u in de woning hebt gewoond is de waarde met 50.000 gestegen. Als de nieuwe woning 300.000 euro kost, inclusief kosten komt u uit op een hypotheek van 325.000 euro. In dit geval is alleen 200.000 euro van de originele woningaankoop aftrekbaar plus 50.000 euro (het verschil tussen verkoopprijs oude woning en aankoopprijs nieuwe woning). U hebt dan een hypotheek van 325,000 euro waarvan de rente alleeen maar aftrekbaar is van 250.000 euro.

Consumptief krediet
Anders dan een hypotheek dat gebruikt wordt voor de aankoop, onderhoud of verbetering van de eerste woning is de lening voor een tweede woning of ander pand niet aftrekbaar van de belasting. Deze schuld kunt u wel in box 3 opvoeren waardoor uw totale vermogen minder wordt en u minder belasting betaald. In box 3 betaalt u 1,2% belasting. Dit is ook wel bekend als de vermogensrendementsheffing. Er geldt een vrijstelling van € 20.661,- (2010).