Lenen zonder bkr toetsing

In Nederland kent men het principe van het bkr – Bureau Kredietregistratie. Het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI) – verbonden met het bkr – bezit een database met gegevens. De naam van de kredietnemer plus welke vorm van krediet er werd ontleend staat dan vermeld in deze database. Alle aangesloten kredietinstellingen, zowat 95% van alle instellingen, zijn verplicht om deze gegevens te melden aan het BKR. Personen die problemen ondervonden hebben met het aflossen van schulden krijgen dan een negatieve codering. Het spreekt voor zich dat het dan moeilijk zal zijn voor deze personen om in de toekomst nog een lening af te sluiten.

Lenen zonder toetsing is mogelijk. Er zijn natuurlijk wel een paar nadelen verbonden aan dit fenomeen. Eerst en vooral is het duur. De kredietverstrekker neemt een groot risico. Hij weet namelijk niet of u wel kredietwaardig bent. Hebt u wel de middelen om alles tijdig af te lossen? Dit risico uit zich dan in hoge rentevoeten. Ook is geld lenen zonder bkr toetsing onverstandig. Men moet het bkr zien als een beschermingsmechanisme voor de kredietverstrekker en voor de kredietnemer. Deze personen lenen geld en kunnen het niet (tijdig) terugbetalen. Financiële problemen dreigen. Deze personen doen er dus goed aan om geen geld te lenen.

Geld lenen zonder bkr toetsing raden wij dan ook niet aan. Hebt u dringend geld nodig? Dan is het misschien een optie om familie en vrienden om hulp te vragen. Betreft het grotere bedragen, dan moet u zichzelf afvragen of het wel noodzakelijk is om te lenen. Weet dat krediet duur is, zeker zonder bkr controle. In vele gevallen is het mogelijk om te sparen.